Sastojci:
Za oko 50 kolačića promjera cca. 7-8 cm.
- 200 g maslaca za kolače (ili margarina)
- 200 g šećera
- 200 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije (ili 6 vrećica vanilin šećera)
- 420 g brašna
- 1 čajna žličica sode (ili 1-2 praška za pecivo)
- ¼ čajne žličice soli
- 270 g gorke čokolade ili čokolade za kuhanje.
- ako želite, možete dodati i 200 g usitnjenih badema ili lješnjaka.
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 st. Celziusa, zajedno s namašćenom pločom za pečenje.
Čokoladu za kuhanje (ili gorku čokoladu) izdrobite ili isjeckajte na sitne komadiće (oko 5 mm).
Rastopite maslac na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ako to radite u mikrovalnoj, postavite pećnicu na najmanju snagu i pazite na maslac – jer može zagorjeti u samo par sekundi. Tijesto možete izraditi i bez topljenja maslaca, na sobnoj temperaturi, ali (iz iskustva) šećer i maslac će se bolje vezati ako se prethodno rastopi.
Maslac ne smije biti vruć, već samo topal, oko 40 stupnjeva.
Električnim mikserom, sa spiralnim nastavkom za tijesto, izmješajte maslac sa šećerom i esencijom vanilije (ili vanilin šećerom), pa dodajte jedno po jedno jaje. Mješajte dok se sastojci ne sjedine.
U posebnoj posudi pomješajte brašno, pekarsku sodu (sodu bikarbonu ili prašak za pecivo) i sol. Brašno dodajte žlicom u masu jaja i maslaca, uz stalno mješanje. Negdje oko polovice dodavanja brašna – u tjesto dodajte i čokoladne komadiće i mješajte dok se komadići ne rasporede jednoliko, pa nastavite s dodavanjem brašna.
Uz čokoladne komadiće, možete dodati i komadiće badema ili lješnjaka. A ako nemate sitno sjeckane lješnjake, u brašno uz čokoladu umješajte oko 100 g mljevenih lješnjaka.
Tjesto dobro izradite dok ne postane jednolično.
Ako vam se učini da je tjesto premekano, stavite ga u hladnjak na 30 minuta, da se maslac ohladi i stisne.
Ako vam se učini da je tjesto premekano, stavite ga u hladnjak na 30 minuta, da se maslac ohladi i stisne.
Predgrijanu i namašćenu ploču za pečenje pospite brašnom (oko 2 žlice na veliku ploču).
Ako imate pri ruci papir za pečenje – iskoristite ga! Nemojte namastiti ploču prije grijanja, već zagrijte suhu ploču i unaprijed priredite papir određene veličine. Kada se pećnica zagrijala, postavite papir i pobrašnite ga, pa na to stavljajte kolačiće.
Ako imate pri ruci papir za pečenje – iskoristite ga! Nemojte namastiti ploču prije grijanja, već zagrijte suhu ploču i unaprijed priredite papir određene veličine. Kada se pećnica zagrijala, postavite papir i pobrašnite ga, pa na to stavljajte kolačiće.
Kolačiće oblikujte običnom žlicom ili ih vadite žlicom za kuglice sladoleda. Oblikujte kuglice malo veće od ping-pong loptice, spljoštite ih rukama u oblik hokejaškog paka, pa postavite na pleh. Na plehu ih još malo pritisnite žlicom ili oblim predmetom tako da dobijete udubljene 'pljeskavice'.
Kolačiće pecite oko 15 minuta na 170 stupnjava.
Pečene do zlatno-smeđe boje izvadite i ostavite hladiti na mreži oko sat vremena.
Pečene do zlatno-smeđe boje izvadite i ostavite hladiti na mreži oko sat vremena.
Savjet:
Ovo tijesto možete i smrznuto čuvati mjesecima! Oblikovane 'pljeskavice' smrznite na masnom papiru, spakirajte u vrećice i čuvajte u zamrzivaču. Možete ih peći bilo kada bez odmrzavanja, no vrijeme pečenja ćete morati produžiti za par minuta.Kolačići su najbolji s mlijekom ili mliječnim shakeom - a za odrasle preporučamo i neki mliječni koktel kao što je White Russian.
0 komentari:
Dí lo que piensas...