petak, 12. kolovoza 2011.

Kolač od maslaca s bobicama





Dizano tijesto:
75 g maslaca ili margarina
250 ml (1/4 l) mlijeka
500 g brašna
1 omot Dr. Oetker suhog kvasca
75 g šećera
1 prstohvat soli
1 jaje 

Nadjev:
75 g šećera
1 omot Dr. Oetker puding kreme s okusom vanilije
750 g miješanog duboko smrznutog bobičastog voća

Premaz:
75 g maslaca
1 omot Dr. Oetker puding kreme s okusom vanilije 
250 ml (1/4l) mlijeka
50 g šećera
50 g oguljenih, na listiće narezanih badema

Za tijesto zagrijte mlijeko u lončiću te u njemu otopite maslac ili margarin. Prosijte brašno u posudu i dobro pomiješajte sa suhim kvascem. Dodajte šećer, sol, jaje i mješavinu maslaca i mlijeka. Miješajte ručnom miješalicom s lopaticama oko 5 minuta najprije na najmanjoj, potom na najvećoj brzini, sve dok ne izradite glatko tijesto.

Tijesto ostavite pokriveno na toplom, dok se njegov obujam vidljivo ne poveća. Potom prepolovite smjesu i jednu polovicu razvaljajte na namašteni lim za kolače (30 x 40 cm) te oko njega položite obruč. 

Za nadjev pomiješajte šećer s prahom za puding kremu, pa sa smrznutim bobicama. Smjesu malo otopite pa rasporedite po tijestu. 

Preostalo tijesto izvaljajte u veličini lima za kolače te položite na voće kao pokrov pa ostavite pokriveno na toplom da uzlazi.

Za premaz po tijestu ravnomjerno drškom žlice utisnite male udubine u koje stavite malo maslaca. Puding kremu pripremite s mlijekom po uputama na omotu. Napunite štrcaljku s rupičastim nastavkom i naštrcajte po maslacu u udubine. Cijelu površinu pospite šećerom i bademima te lim za kolače gurnite u pećnicu.

Električna pećnica: 180o C (prethodno zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: 160o C (prethodno zagrijana)
Plin: stupanj 2-3 (prethodno zagrijana)
Vrijeme pečenja: oko 30 minuta 

Savjet više:
Umjesto smrznutih bobica mogu se koristiti i svježe, npr. jagode, ribizli, maline, borovnice i kupine.
Umjesto u limu za kolače s obručem, kolač se može peći i na limu za prihvaćanje masnoća.

0 komentari:

Dí lo que piensas...

Kolač od maslaca s bobicama

Oznake:




Dizano tijesto:
75 g maslaca ili margarina
250 ml (1/4 l) mlijeka
500 g brašna
1 omot Dr. Oetker suhog kvasca
75 g šećera
1 prstohvat soli
1 jaje 

Nadjev:
75 g šećera
1 omot Dr. Oetker puding kreme s okusom vanilije
750 g miješanog duboko smrznutog bobičastog voća

Premaz:
75 g maslaca
1 omot Dr. Oetker puding kreme s okusom vanilije 
250 ml (1/4l) mlijeka
50 g šećera
50 g oguljenih, na listiće narezanih badema

Za tijesto zagrijte mlijeko u lončiću te u njemu otopite maslac ili margarin. Prosijte brašno u posudu i dobro pomiješajte sa suhim kvascem. Dodajte šećer, sol, jaje i mješavinu maslaca i mlijeka. Miješajte ručnom miješalicom s lopaticama oko 5 minuta najprije na najmanjoj, potom na najvećoj brzini, sve dok ne izradite glatko tijesto.

Tijesto ostavite pokriveno na toplom, dok se njegov obujam vidljivo ne poveća. Potom prepolovite smjesu i jednu polovicu razvaljajte na namašteni lim za kolače (30 x 40 cm) te oko njega položite obruč. 

Za nadjev pomiješajte šećer s prahom za puding kremu, pa sa smrznutim bobicama. Smjesu malo otopite pa rasporedite po tijestu. 

Preostalo tijesto izvaljajte u veličini lima za kolače te položite na voće kao pokrov pa ostavite pokriveno na toplom da uzlazi.

Za premaz po tijestu ravnomjerno drškom žlice utisnite male udubine u koje stavite malo maslaca. Puding kremu pripremite s mlijekom po uputama na omotu. Napunite štrcaljku s rupičastim nastavkom i naštrcajte po maslacu u udubine. Cijelu površinu pospite šećerom i bademima te lim za kolače gurnite u pećnicu.

Električna pećnica: 180o C (prethodno zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: 160o C (prethodno zagrijana)
Plin: stupanj 2-3 (prethodno zagrijana)
Vrijeme pečenja: oko 30 minuta 

Savjet više:
Umjesto smrznutih bobica mogu se koristiti i svježe, npr. jagode, ribizli, maline, borovnice i kupine.
Umjesto u limu za kolače s obručem, kolač se može peći i na limu za prihvaćanje masnoća.
0 komentari:

Objavi komentar