Sastojci:
Za tortu promjera 22-24 cm, 12 obroka.
Vrijeme pripreme: oko 2 sata.
Vrijeme pripreme: oko 2 sata.
- 140 g margarina za kolače
- 150 g šećera
- 200 g čokolade za kuhanje
- 8 jaja
- 150 g brašna
- vanilin šećer
- 1 žlica šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1/2 praška za pecivo
Za premaz:
- žlica likera (rakije) od marelica
- marmelada od marelica
Za glazuru:
- 250 g naribane čokolade za kuhanje
- 120 g margarina za kolače
Priprema:
Čokoladu razmrvite i rastopite na pari. Rastopljena čokolada ne smije biti prevruća - tek topla, da se može liznuti.
Pjenasto izradite margarin sa šećerom, vanilin šećerom i 8 žumanjaka - a na koncu, uz mješanje, dodajte i restopljenu čokoladu. Pomješajte brašno i prašak za pecivo, pa žlicu po žlicu (uz neprekidno mješanje) dodajte u smjesu jaja i maslaca.
Ne znamo je li prema originalnom receptu potreban prašak za pecivo... 1832. godine vjerojatno nije bilo praškova Dr.Oetker, no pekari su i tada koristili pekarsku sodu koja je osnova i današnjeg "praška za pecivo".
Dobro očistite metlice miksera. U 8 bjelanaca dodajte prstohvat soli i žlicu šećera u prahu - paumutite čvrsti snijeg. Snijeg oprezno umješajte u smjesu brašna i jaja - kuhačom, a ne električnim mikserom.
Kalup za tortu premažite maslacem i pobrašnite. Ulijte tijesto i snažno ga protresite da se izravna. Biskvit pecite na oko 170 st. Celziusa oko 60 minuta. Da li je tjesto pečeno provjerite drvenim štapićem, čačkalicom ili ražnjićem. Kada zabodete čačkalicu u biskvit, ona mora izaći suha.
Pečeni biskvit oslobodite od kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
Hladni biskvit prepolovite koncem ili dugačkim nožem.
Hladni biskvit prepolovite koncem ili dugačkim nožem.
Četiri velike žlice marmelade stavite u veliku šalicu za čaj, dodajte čep likera od marelice i žustro promješajte.
Doljnji dio torte premažite marmeladom (3-5 mm) i poklopite, a nakon toga tortu premažite i izvana. Malo deblji sloj (2-3 mm) marmelade možete ostaviti na vrhu torte.
Ako Vam je marmelada pretvrda, možete je razmekšati zagrijavanjem u vrućoj vodi (u kojoj ste prije toga topili čokoladu).
Ako Vam je marmelada pretvrda, možete je razmekšati zagrijavanjem u vrućoj vodi (u kojoj ste prije toga topili čokoladu).
Čokoladna glazura:
Margarin za glazuru prokuhajte na laganoj vatri, dok se ne prestane kipjeti, pa pustite par minuta da odstoji i da se malo ohladi. Margarin prelijte preko izribane ili izmrvljene čokolade i pjenjačom umješajte dok ne dobijete glatku masu.
Ako se za vrijeme mješanja glazura počne stvrdnjavati, omekšavajte je na pari. Dobro je imati pripremljen lonac s vrućom vodom za čuvanje glazure dok premazujete tortu.
Glazuru oprezno premažite preko torte vlažnim, širokim nožem ili slastičarskom špatulom.
Glazuru možete napraviti i od 120 g gorke čokolade, 1 žlice ulja, 60 g margarina, 60 g šećera i 6 žlica vode. Čokoladu i margarin rastopite na pari i dobro pomješajte sve sastojke, pa premažite tortu.
Savjet:
Kombinacija gorke čokolade i marmelade od marelica može imati snažan "erotski" učinak. Nemojte pojesti više od jednog komada ... tko zna što se može desiti?!
0 komentari:
Dí lo que piensas...