petak, 12. kolovoza 2011.

Zlatni i srebrni kolač



Zlatno tijesto:
125 g maslaca ili margarina
160 g šećera
5 žutanjaka 
250 g pšeničnog brašna
2 ½ žličice Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo
125 ml (1/8 l) mlijeka

Srebrno tijesto:
5 bjelanjaka 
1 velika žlica šećera
125 g maslaca ili margarina
200 g šećera
125 ml (1/8 l) mlijeka
250 g pšeničnog brašna
2,5 žličice Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo
150 g oguljenih, mljevenih badema

Preljev:
75 g šećera u prahu
1–2 velike žlice soka od limuna
75 g šećera u prahu
1-2 velike žlice soka od naranče

Za zlatno tijesto ručnom miješalicom s metlicama na najvećoj brzini dobro izradite maslac ili margarin. Postupno dodavajte šećer i miješajte dok ne dobijete povezanu smjesu.

Umiješajte žumanjak po žumanjak. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte te umiješajte naizmjence u dva navrata s mlijekom na srednjoj brzini. 

Za srebrno tijesto čvrsto istucite bjelanjke s velikom žlicom šećera, tako da zarez nožem ostane vidljiv. U drugoj posudi ručnom miješalicom (lopaticama) na najvećoj brzini dobro izradite maslac ili margarin. Postupno dodavajte šećer i miješajte dok ne dobijete povezanu smjesu.

Umiješajte mlijeko. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, prosijte te umiješajte naizmjence dvije porcije s bademima na srednjoj brzini. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. 

Zlatno tijesto ulijte u duguljasti ili kalup za kuglofe (promjera 26 cm) i zagladite. Po njemu pažljivo rasporedite srebrno tijesto i također ga zagladite. Stavite kalup na rešetku u pećnici.

Električna pećnica: 180º C (prethodno zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: 160º C (ne treba prethodno zagrijati)
Plin: stupanj 2-3 (ne treba prethodno zagrijati)
Vrijeme pečenja: oko 50 minuta 

Kolač ostavite još oko 5 minuta u kalupu, potom ga odvojite od kalupa, iskrenite na rešetku za kolače i ostavite da se hladi.

Za preljev po 75 g šećera u prahu pomiješajte sa sokom od limuna i sokom od naranče tako da ne dobijete previše gusti preljev. Pomoću kista za kolače premažite kolač.

Savjet više:
Što je jača boja žumanjka, to će zlatnija biti boja tijesta.
Dobro zamotan kolač ostat će svjež 2-3 dana.

0 komentari:

Dí lo que piensas...

Zlatni i srebrni kolač

Oznake:


Zlatno tijesto:
125 g maslaca ili margarina
160 g šećera
5 žutanjaka 
250 g pšeničnog brašna
2 ½ žličice Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo
125 ml (1/8 l) mlijeka

Srebrno tijesto:
5 bjelanjaka 
1 velika žlica šećera
125 g maslaca ili margarina
200 g šećera
125 ml (1/8 l) mlijeka
250 g pšeničnog brašna
2,5 žličice Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo
150 g oguljenih, mljevenih badema

Preljev:
75 g šećera u prahu
1–2 velike žlice soka od limuna
75 g šećera u prahu
1-2 velike žlice soka od naranče

Za zlatno tijesto ručnom miješalicom s metlicama na najvećoj brzini dobro izradite maslac ili margarin. Postupno dodavajte šećer i miješajte dok ne dobijete povezanu smjesu.

Umiješajte žumanjak po žumanjak. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte te umiješajte naizmjence u dva navrata s mlijekom na srednjoj brzini. 

Za srebrno tijesto čvrsto istucite bjelanjke s velikom žlicom šećera, tako da zarez nožem ostane vidljiv. U drugoj posudi ručnom miješalicom (lopaticama) na najvećoj brzini dobro izradite maslac ili margarin. Postupno dodavajte šećer i miješajte dok ne dobijete povezanu smjesu.

Umiješajte mlijeko. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, prosijte te umiješajte naizmjence dvije porcije s bademima na srednjoj brzini. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. 

Zlatno tijesto ulijte u duguljasti ili kalup za kuglofe (promjera 26 cm) i zagladite. Po njemu pažljivo rasporedite srebrno tijesto i također ga zagladite. Stavite kalup na rešetku u pećnici.

Električna pećnica: 180º C (prethodno zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: 160º C (ne treba prethodno zagrijati)
Plin: stupanj 2-3 (ne treba prethodno zagrijati)
Vrijeme pečenja: oko 50 minuta 

Kolač ostavite još oko 5 minuta u kalupu, potom ga odvojite od kalupa, iskrenite na rešetku za kolače i ostavite da se hladi.

Za preljev po 75 g šećera u prahu pomiješajte sa sokom od limuna i sokom od naranče tako da ne dobijete previše gusti preljev. Pomoću kista za kolače premažite kolač.

Savjet više:
Što je jača boja žumanjka, to će zlatnija biti boja tijesta.
Dobro zamotan kolač ostat će svjež 2-3 dana.
0 komentari:

Objavi komentar